Опубліковано Залишити коментар

Чому коптять свічки та як цього позбутися.

Коптять свічки

Романтична вечеря. Інтимне світло від свічок спокусливо танцює на стінах. На столі — вино і кращі для нього закуски: брі або камамбер, хамон або прошутто. І тільки один момент псує цей ідеальний вечір-кіптява, від якої мимоволі морщиться ніс. У даній статті ви дізнаєтеся, чому коптять свічки, а також способи позбутися від цього неприємного процесу.

Чому коптять свічки-основні причини

Кіптява-це незмінний продукт горіння, який утворюється в результаті неповного розкладання вуглеців.

Полум’я свічки може коптіти з кількох причин. По-перше, порушення відстані між гнітом і воском: свічка не здатна розгорітися до необхідного рівня. У підсумку, вогонь не встигає переробити всі продукти в тепло, але при цьому вуглець перетворюються в газову субстанцію, яка потім осідає на стінках свічки, вікнах, прекрасної їжі на вашому столі і навіть у ваших легенях.

Якщо ви любитель романтичних вечерь зі свічками, то обов’язково позбудьтеся від кіптяви. В іншому випадку, це може негативно вплинути на ваше здоров’я. Адже вдихання кіптяви можна порівняти з курінням.

Як позбутися від кіптяви

Ось ви і дізналися, чому коптять свічки. А як позбутися від кіптяви?

Палаючі свічки просто потрібно правильно використовувати. Якщо ви любите свічкове освітлення, то для вас не стане проблемою витратити кілька хвилин. Ви можете перетворити процес підготовки свічок в своєрідний ритуал, який незмінно буде значить, що сьогоднішній вечір буде приємним.

Отже, якщо ви вирішили використовувати свічки, то обов’язково дотримуйтеся кількох правил.

Щоб свічка не коптила, усуньте протяги

Якщо вогонь свічки знаходиться під подихом повітря, то в гніт потрапляє неоптимальна кількість воску або парафіну. Коли його мало, то вогонь загасає, а якщо занадто багато — розгорається сильніше, але навіть тоді він не здатний переробити всі вуглец

Згадайте, скільки разів ви помічали, що вогонь на вітрі стає більш димним. Багаття під час подорожі в гори або вилазки на шашлики також може сильно коптити.

Правильно використовуйте циліндри або вази для свічок

Якщо не можна позбутися від протягів, то ідеальним рішенням буде використовувати спеціальну вазочку для свічки. У міру того як горить свічка, згорає і віск. Стовпчик стає все нижче, і ось гніт знаходиться вже в самому низу циліндра. Може здатися, що вогонь добре захищений від протягу, але для горіння йому необхідний кисень, який не може пробратися через відкриту частину циліндра, оскільки тепле повітря від свічки піднімається вгору.

Через цю боротьбу вогник на гніті починає танцювати і виділяти кіптява. Тому використовуйте циліндри і вази, які мають отвори з боків, або підставляйте під них предмети, щоб повітря свічки міг дістатися через низ (підходить для циліндрів з відкритим підставою).

Якщо підняти циліндр не вийде, оскільки він має закрите підставу, купіть спеціальні кришки, які нормують подачу кисню до палаючої свічки.

Обріжте гніт

Щоб свічка правильно горіла, обріжте її гніт, щоб він височів над воском не більше ніж на 6 міліметрів. Таким чином гніт більше не буде згинатися в форму, схожу на букву «Г». Палаюча свічка буде видавати рівний і приємний світло, а вогонь перебувати під контролем — не танцювати і не коптити.

Не запалюйте свічки на короткий час

У разі, коли вам потрібне світло від свічки на нетривалий час, не гасіть вогонь відразу ж. Зачекайте, поки верхній шар воску повністю розплавиться. Факт: так Свічка прослужить довше.

В іншому випадку гніт буде опускати вниз по відношенню з верхнім шаром воску або парафіну. Тоді великий обсяг свічки так і залишиться невикористаним, а повітря до вогню буде важче добиратися. І, як наслідок, Свічка почне коптити.

Використовуйте свічки з декількома гнітами

Свічки з 3 гнотами здатні швидко розтопити віск. Вони використовують більше парафіну або воску, тому їх вогонь важче змусити танцювати і виділяти кіптява. Широкі свічки з одним гнітом може і виглядають красиво, але точно будуть коптити, оскільки маленький вогник не здатний впоратися з такою кількістю воску.

Не задуйте свічки

Помітили, як свічка димить після того, як ви її задули? Це і є кіптява. Для того, щоб загасити свічку, краще використовувати спеціальні ковпачки, за допомогою яких вогонь згасне, не виділяючи диму.

Купуйте тільки якісні свічки

Якщо всі зазначені умови дотримані, але Свічка все одно коптить, значить вона виготовлена з неякісного воску або парафіну. Зараз багато варіантів виготовлення саморобних свічок-в інтернеті десятки інструкцій. Однак просте виконання цих дій не зробить вас свічковим майстром.Якісна свічка не обов’язково дорога. Тим більше, що зараз існує більш сучасні види свічок, які практично не коптять. Наприклад, можна купити насипні свічки в нашому магазині. Використовуючи насипні свічки, ви самі регулюєте рівень воску і гніту. У вашому розпорядженні виявиться Свічка тривалого горіння, яка практично не здатна коптити.

Залишити відповідь